Orgonamuzsika (2004)

Műsor

  • Antonio Vivaldi / Johann Sebastian Bach: a-moll concerto BWV 593
  • Johann Sebastian Bach: c-moll triószonáta BWV 526
  • Johann Sebastian Bach: F-dúr toccata és fúga BWV 540
  • Lehotka Gábor: Motifs contractés et passacaglia (1967)
  • Wolfgang Amadeus Mozart: f-moll fantázia K 608
  • Pikéthy Tibor: Scherzo op. 89
  • Pikéthy Tibor: Marcia festiva op. 82

Háttér

1979-ben, éppen 25 éve készült el a váci Ferences templom orgonája. Létrejötte Szabados Imre Anzelm ferences szerzetes templomigazgatónak köszönhető, aki adományokból építtette fel a hangszert a régi barokk orgonaház meghagyásával, Lehotka Gábor orgonaművész tervei alapján, a budapesti FMKV orgonaüzemével (ma Aquincum orgonagyár). Negyedszázad elteltével került sor az orgona felújítására, melyet a dunakeszi BKM Orgonaüzem Kft. végzett el, s melynek anyagi fedezetét szintén közadakozásból a Váci Ferences Templomért Alapítvány finanszírozta.

Jómagam jelen lehettem még „konzis” orgonistanövendékként az akkori orgonaszentelésen, melyet Bánk József érsek úr végzett 1979 decemberében, a melyen tanárom Lehotka Gábor adott hangversenyt.

A hangszer azóta jelentős szerepet tölt be Vác Város zenei életében, hiszen a város legszebb hangú, és legjobb állapotú templomi hangszere. Köszönhető ez a kitűnő akusztikának, mely szerencsésen találkozott a mindössze 20 regiszteres, mégis sokszínű orgonahanggal.

Ez a hangfelvétel több, hangversenyeken is kipróbált műsorból kiválasztott összeállítás, mely emléket kíván állítani 2004. május 30-a Pünkösdvasárnapjának, amikor dr. Beer Miklós váci püspök újból megáldotta az orgonát.

INFORMÁCIÓK

A felvétel 2004 nyarán készült a váci Ferences templomban.

Hangmérnök: Czövek Béla

A felvétel már nem kapható.

Szerzői kiadás © 2004